4 vorbe cruciale pe care să le spui copilului tău cât mai des

Cuvintele rostite de un părinte către copilul sau lasă pentru totdeauna urme în el: bune sau mai puțin bune. Copilul este dependent permanent de feedback-ul pe care îl primește de la părintii lui și își formează propria impresie despre cine este el, despre personalitatea, calitățile sau defectele sale în funcție de ce aude că îi spun părintii. De aceea avem o uriașa responsabilitate cu privire la ce aud urechile copiilor noștri de la noi.

1. Mulțumesc!
Unii părinti considera ca nu are sens sa tot mulțumească copilului pentru diverse situații sau acțiuni ale sale. Însă atunci când un adult îi mulțumește unui copil, îi crește propria valoare umana în proprii săi ochi. Arata-i iubirea si aprecierea ta printr-u simplu „Multumesc!”, cald si insotit de zambet. Vei face minuni pentru el.

2. Te cred!
Nimic nu este mai important pentru un copil decat sa vada, sa auda si sa simta ca parintii lui il cred; cred in el, au incredere in el. Sunt multe situatii din viata copilului tau, in special dupa ce merge la gradi si se confunta cu provocarile colectivitatii, a intersectiei cu copii cu temperament diferit de el. 

3. Sunt mandru de tine!
Este sanatos pentru relatia parinte-copil sa iti asiguri copilul ca esti mandru de el. Un copil descopera lumea in care traim in fiecare zi, prin ceva nou. Aproape orice este o provocare pentru el si un feedback de la parintele sau cum ca este mandru de el, de cine este, de ce face, de realizarile sale, este mai mult decat hrana pentru suflet si evolutie.

4. E in regula sa mai si gresesti.
Cu totii gresim; fara greseli nu putem evolua. Spune-le ca e in regula sa mai si gresim si ca important este sa traga invataminte din greselile facute. De fapt, a invata din propriile greseli este una dintre cele mai importante lectii de viata pe care le poti preda copilului tau, cu tact si caldura.

sursa unde găsiți textul întreg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu